background
Blog / 2023-07-06

SUSHİ İLK OLARAK NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Japon mutfağının en eski ve en bilinen lezzetlerinden suşinin tarihi milattan önce 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Yıllar boyu vazgeçilmez olmasında sağlıklı bir yemek oluşunun da payı var tabiki. Ülkemizde de oldukça sevilen bir lezzet haline gelen suşiyi biraz daha yakından tanıyalım istedik…

Akio sushi’nin mutfağına girdik, hem Akio Sushi şeflerimiz den suşi yapımını öğrendik hem de sizin için birbirinden lezzetli tarifler aldık… Japon mutfağının dünyaca ünlü lezzetlerinden suşi, bir adalar ülkesi olan Japonya’nın denizle kurduğu güçlü ilişkinin bir göstergesidir. Topraklarının tarıma uygun olmaması nedeniyle yüzyıllardır mutfağı deniz ürünlerine dayalı olan Japonya’nın geleneksel lezzeti suşinin tarihi M.Ö. 4. yüzyıla dayanıyor.


post image


O zamanlarda sushi, ilk olarak balıkların daha uzun süre korunabilmesi için tuzlanarak pirinç ile sarılması ve kuyularda depolanmasıyla ortaya çıktı. Bu işlem balıklar için üç ay ile bir yıl civarında sürüyordu.. Bu tür fermente edilmiş balıklar ‘narezushi’ olarak bilinen ve aslında suşinin atası kabul edilen orijinal yemeğin ilk olarak M.Ö. 4. yüzyılda Asya’nın güneydoğusundaki Mekong Nehri civarında ve Çin topraklarında ortaya çıktığı sanılıyor.

8. yüzyılda Japonya’ya giriş yapan suşi daha sonra insanlar, daha hızlı fermantasyon için pirinç ve balık ile birlikte sirke de kullanmaya başladı. Bu yöntem ürünün lezzetini arttırırken, mayalanma işlemi için gereken süreyi de kısalttı.Balığın bozulmasını önlemek amacıyla kullanılan pirinç, ilk dönemlerde balıktan ayrılarak çöpe atılıyordu. Ancak özellikle Japon topraklarında 1337 ve 1573 yılları arasındaki Muramachi Dönemi’nde yaşanan kıtlık nedeniyle, pirinç de ilk kez balıkla birlikte tüketilmeye başladı ve suşi ortaya çıktı.


En Popüler Suşi Çeşitleri

Maki suşi: Yosuna sarılan rulo halindeki pirinç, balık ve sebzenin 6 veya 4 parçaya bölünmesiyle hazırlanan suşi çeşididir. Kullanılan yosuna ‘nori’ denir.

Nigiri suşi: Elle sıkıştırılan ve yine elle şekil verilen suşi çeşididir. Bu tıp suşiler herhangi birşeyin içerisine sarılmaz.

Temaki Suşi: Elle sarılarak hazırlanan bir suşi çeşididir, fakat rulo şeklinde değil külah şeklinde sarılır.

Sashimi Suşi: Dilim halinde kesilerek servis yapılan deniz ürünlerine ve çiğ balığa verilen isim. Yani bu tıp suşide klasik suşi yapımında kullanılan pirinç bulunmuyor.